Εκτύπωση

Άρθρο: Η Εορτή της Καθαράς Δευτέρας  -  Ποιες οι συνέπειες για τους εργαζόμενους


          Όπως είναι γνωστό, η εορτή της Καθαράς Δευτέρας, όσον αφορά τη λειτουργία των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και την απασχόληση του προσωπικού τους κατά την ημέρα αυτή, τόσο με την παλαιότερη νομοθεσία (Β.Δ. 748/1966), όσο και με τα νεότερα νομοθετήματα Ν. 4808/2021 και Π.Δ. 80/2022, όπως ισχύουν, δεν έχει ορισθεί ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
 Επομένως η λειτουργία των πάσης φύσεως επιχειρήσεων και η απασχόληση του προσωπικού τους κατά την ημέρα αυτή, δεν απαγορεύεται και είναι νόμιμη.
Συνέπεια αυτών είναι ότι οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν στις παραπάνω επιχειρήσεις θα λάβουν απλές τις αποδοχές τους, χωρίς δηλαδή την προσαύξηση κατά 75%, που προβλέπεται από τη νομοθεσία μας για εργαζόμενους κατά τις επίσημες και υποχρεωτικές εορτές του έτους.
Παρά όμως την μη υποχρεωτικότητα της αργίας της εορτής αυτής, οι επιχειρήσεις που δεν θα λειτουργήσουν κατ’ αυτή με απόφαση του εργοδότη τους, οφείλουν να καταβάλουν τις αποδοχές της ημέρας αυτής στο προσωπικό τους, με βάση τις αρχές της επιχειρηματικής συνήθειας (Βλέπε  αποφάσεις  Α.Π. 395/2020, 847/2020, 1216/ 2021 κ.λπ.), αν και εφόσον κατά τα προηγούμενα χρόνια παρότι δεν λειτούργησαν κατ’ αυτή κατέβαλλαν τις αποδοχές της ημέρας αυτής στο προσωπικό τους.
Επίσης υπάρχει υποχρέωση καταβολής των αποδοχών της ημέρας αυτής στους εργαζομένους, που απασχολούνται σε επιχειρήσεις οι οποίες δεσμεύονται από ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Σ.Σ.Ε.) ή Διαιτητική Απόφαση (Δ.Α.), Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) ή Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.), με τις οποίες έχει καθιερωθεί ως αργία η ημέρα αυτή κατά γεωγραφική περιοχή πόλη, Δήμο, Νομό, ή Περιφέρεια.
Ειδικότερα με τις Σ.Σ.Ε./Δ.Α., όσες από αυτές εξακολουθούν να ισχύουν ή να εφαρμόζονται οι όροι τους και να δεσμεύουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους σε αυτές σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 8 του Ν. 1876/1990 όπως ισχύει, στις οποίες έχει τεθεί σχετικός όρος με τον οποίο ορίζεται ότι στους εργαζόμενους που υπάγονται σ΄ αυτές, εφόσον εργασθούν κατά την ημέρα αυτή, θα καταβάλλεται το ημερομίσθιό τους με προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου τους, όπως δηλαδή εφαρμόζεται σύμφωνα με το Π.Δ. 80/2022 προκειμένου για την εργασία τους κατά τις Κυριακές και τις λοιπές υποχρεωτικές ημέρες αργίας του έτους.


Copyright 2024 Επιστημονική Ομάδα ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ