Οδηγός Εφαρμογής των διατάξεων του Κανονισμού Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων
Τo καθεστώς των κανονικών & λοιπών αδειών των εργαζομένων
Webinar : Οι Αλλαγές στην Εργατική Νομοθεσία μετά από τους τελευταίους Νόμους (4472, 4485, 4488/ 2017).
Κωδικοποίηση Φορολογιών 2017
Άρθρο: Ασφάλιση συζύγων ή συγγενών α' και β' βαθμού συγγένειας
 
α. Σε ατομικές επιχειρήσεις

Προϋποθέσεις

 

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Α.Ν. 1846/ 51, όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 1759/1988 (Α ́ 50) και τον Κανονισμό ασφάλισης στο Ι.Κ.Α. των προσώπων που απασχολούνται σε ατομικές επιχειρήσεις μελών της οικογένειάς τους, που εκδόθηκε κατά εξουσιοδότηση των παραπάνω διατάξεων, ορίζεται ότι: «Στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α., για όλους τους κλάδους ασφάλισής του καθώς και του Ι.Κ.Α.-Τ.Ε.Α.Μ. υπάγονται υποχρεωτικά τα πρόσωπα που παρέχουν εργασία μέσα στα όρια της χώρας κατά κύριο επάγγελμα σε εργοδότες με τους οποίους είναι σύζυγοι ή συγγενείς α ́ και β ́ βαθμού συγγένειας, εφόσον για την εργασία τους αυτή δεν υπάγονται υποχρεωτικά ή προαιρετικά στην ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ή επικουρικής ασφάλισης».

Σύμφωνα με το Άρθρο 16 του Ν. 4387/16 οι ανωτέρω διατάξεις από 13-5-2016 έχουν εφαρμογή και στα πρόσωπα που παρέχουν εργασία εντός των ορίων της χώρας κατά κύριο επάγγελμα σε εργοδότες που έχουν ατομική επιχείρηση και με τους οποίους δεν είναι σύζυγοι εκ γάμου, αλλά αποτελούν συμβαλλόμενα μέλη σύμφωνου συμβίωσης που έχει συναφθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4356/15, ή που έχουν καταρτιστεί πριν την έναρξη ισχύος του Ν. 4356/15 και τα συμβαλλόμενα μέρη επέλεξαν να υπαχθούν συνολικά στις διατάξεις του νόμου αυτού, κατά τους όρους της παραγράφου 1 του άρθρου 62 με συμβολαιογραφική πράξη, αντίγραφο της οποίας να έχει καταχωρηθεί στο ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου όπου είχε καταχωριστεί και η σύσταση του συμφώνου. Κατά συνέπεια και τα εν λόγω πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να υπαχθούν ή να εξαιρεθούν από την ασφάλιση του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (νυν ΕΦΚΑ)....
 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο καθώς και άλλα επίκαιρα θέματα γραφτείτε συνδρομητές στο ηλεκτρονικό περιοδικό συνΕργασία                  Πατώντας Εδώ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα μας,προσφορές και τα προγραμματισμένα σεμινάριά μας.
Μερική συννεφιά

12°C

ΑΘΗΝΑ

Μερική συννεφιά

Υγρασία: 53%

Αέρας: 6.44 km/h

  • 22 ΝΟΕ 2017

    Κυρίως ηλιοφάνεια 16°C 6°C

  • 23 ΝΟΕ 2017

    Ηλιοφάνεια 17°C 9°C

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Κύλιση στην Αρχή