Μοιραστείτε το

  Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ  ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ  ΚΑΙ  Η  ΑΜΟΙΒΗ  ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ  ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΚΑΤΑ  ΤΗ  ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2017 & ΝΕΟΥ  ΕΤΟΥΣ  2018  -  ΤΡΕΙΣ  ΚΥΡΙΑΚΕΣ  Η  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑ  ΤΟ  ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ  2017.

 Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν. 4177/2013 όπως ισχύει σήμερα με το Ν. 4314/2014 (άρθρο 108),    επιτρέπεται η λειτουργία των πάσης φύσεως καταστημάτων κατά τις δύο (2) Κυριακές  που προηγούνται της ημέρας των Χριστουγέννων, που  εφέτος  συμπίπτουν με  τις  17  και  24  Δεκεμβρίου,  καθώς   και  κατά την τελευταία  Κυριακή  του έτους που εφέτος συμπίπτει με   την 31η Δεκεμβρίου.   Όσοι επομένως εργοδότες αποφασίσουν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους και να απασχολήσουν το προσωπικό τους κατά τις δύο πρώτες  Κυριακές αυτές  πάνω από 5 ώρες, σύμφωνα με το Β.Δ.748/1966, οφείλουν να τους χορηγήσουν μόνο την  προσαύξηση του 75% των ωρομισθίων τους , και αναπληρωματική  ημέρα ανάπαυση σε μία εργάσιμη ημέρα της  επομένης κάθε Κυριακής  εβδομάδας, ενώ αν τους απασχολήσουν κατά τις Κυριακές αυτές  μέχρι 5 ώρες,  οφείλουν να του καταβάλλουν την αμοιβή των ωρομισθίων τους με την προσαύξηση πάλι του 75%.

Η ημέρα της αναπληρωματικής ανάπαυσης των εργαζομένων για την εργασία τους κατά τις δύο αυτές Κυριακές,  θα γνωστοποιηθεί στο ΣΕΠΕ ηλεκτρονικά με το συμπληρωματικό έντυπο Ε4.  Εκτός από τις δύο αυτές  Κυριακές τα  καταστήματα  που  θα λειτουργήσουν και κατά την τελευταία Κυριακή του έτους(31η Δεκεμβρίου),  σύμφωνα με το Ν. 4314/2014 και θα απασχολήσουν το προσωπικό τους  , θα τους καταβάλλουν  την αμοιβή τους για την ημέρα αυτή προσαυξημένη κατά 75% , χωρίς όμως υποχρέωση χορήγησης αναπληρωματικής ημέρας  ανάπαυσης , σύμφωνα με το άρθρο 2  του  Β.Δ. 750/1971.

Κατά τη  2η ημέρα των Χριστουγέννων,  η οποία δεν ορίζεται μεν από το Β.Δ. 748/1966 ως ημέρα αργίας ,τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά  σύμφωνα με τα κατά   τόπους Διατάγματα που καθιερώνουν την ημέρα αυτή ως αργία.

  Η 1η ημέρα του νέου  έτους και η ημέρα της  εορτής των Θεοφανείων (6-1-2018) παρότι  δεν   ορίζονται από το νόμο  ως ημέρες  αργίας , τα καταστήματα παραμένουν  κλειστά είτε κατ΄ έθιμο, είτε σε εκτέλεση τοπικής ισχύος Διατάγματος.



  Η ΑΜΟΙΒΗ  ΤΩΝ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΤΗΝ 25η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

 Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα εργασθούν κατά την 25η Δεκεμβρίου, θα λάβουν απλό το   ημερομίσθιο της ημέρας αυτής.  Αν όμως εργασθούν νόμιμα ή παράνομα θα  λάβουν το ημερομίσθιό τους προσαυξημένο κατά 75% χωρίς υποχρέωση  χορήγησης αναπληρωματικής ημέρας ανάπαυσης. Οι εργαζόμενοι που  αμείβονται με μηνιαίο μισθό θα λάβουν για τον μήνα Δεκέμβριο ολόκληρο το  μισθό τους χωρίς περικοπές καίτοι δεν εργάσθηκαν κατά την  Δευτέρα 25-12-2017.

  ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΗΝΑ  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

  Ως προς την ασφάλιση των μισθωτών που θα απασχοληθούν σύμφωνα με τα παραπάνω, ισχύουν τα εξής:

  1. Για όσους απασχοληθούν κατά τις Κυριακές  (17,  24 και 31 /12/2017), εφόσον δεν τους  χορηγηθεί αναπληρωματική ημέρα  ανάπαυσης, για τις πρώτες δύο Κυριακές (για την  τελευταία Κυριακή του έτους σύμφωνα με τα προαναφερθέντα δεν υπάρχει υποχρέωση χορήγησης αναπληρωματικής ημέρας  ανάπαυσης), οι ημέρες ασφάλισης κατά το μήνα Δεκέμβριο θα αυξηθούν κατά τρεις  ημέρες ανεξαρτήτως αν οι μισθωτοί αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο.


2. Αν χορηγηθεί αναπληρωματική ημέρα   ανάπαυσης (για τις δύο πρώτες Κυριακές), τότε οι ημέρες ασφάλισης  για το μήνα αυτόν θα ανέλθουν στις   26  για τους αμειβόμενους  με μηνιαίο μισθό ή στις 27  για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

 
 ΩΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Οι ώρες εργασίας τις ημέρες αυτές (17,24 και 31 /12/2017) για όσους απασχοληθούν με πλήρες ωράριο μπορούν να φθάσουν  νόμιμα μέχρι τις 8 ώρες με καταβολή 8 ωρομισθίων και όχι απλά ένα (1)  ημερομίσθιο.

 Για όλες τις ημέρες εορτών της  περιόδου Χριστουγέννων - νέου έτους, υποχρεωτική αργία  είναι μόνο η 25η  Δεκεμβρίου, εκτός αν με βάση όρου της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που  υπάγεται ο κάθε μισθωτός, προβλέπονται και άλλες ημέρες αργίας κατά την περίοδο αυτή.

Copyright 2017 ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Κύλιση στην Αρχή